Creatieve therapeute Hoà Leysen start nieuw project in het Mercatorhuis

Hallo iedereen!
Mijn naam is Hoà. Hier ben ik. Hier ben ik weer...
Ik ben hier weer omdat creatief werken met kinderen, jongeren én volwassenen altijd mijn passie is geweest. Omdat ik boordevol ideeën zit waarmee ik jou en anderen wil inspireren. Omdat ik in de afgelopen jaren veel ruimte heb genomen om zelf stil te staan, te onderzoeken en te groeien in mijn eigen processen. Omdat kunst werkt. Omdat het visualiseren van wat er binnenin ons speelt soms gemakkelijker is dan het uitdrukken met woorden. Omdat ik geloof in de immense kracht van creativiteit die in elk van ons huist. Omdat ieder van ons het waard is om, in moeilijkere fases van het leven, extra ondersteuning te krijgen. Omdat ik zelf ervaren heb dat grote verliessituaties enorm veel lastigheden met zich kunnen meebrengen én ook dat er nadien weer nieuwe kansen kunnen komen... En daar wil ik weer voor gaan!

Ik ben er helemaal klaar voor om kinderen, jongeren en volwassenen weer te ontvangen in mijn therapieruimte. Ik ben er weer klaar voor om samen te zoeken, te onderzoeken en gaandeweg ook woorden of beelden te vinden voor datgene wat er bij jou speelt. Ik ben er weer klaar voor om beeldende experimenten aan te bieden waarbij de uitnodiging steeds zal zijn: hoe kun jij, als uniek persoon, jouw unieke binnenkant naar buiten brengen? De weg om datgene wat binnenin 'vastzit' naar buiten te brengen is een weg van buiten naar binnen, met ups en downs.

Hoe begeleid ik jou daarin?
Allereerst door het creëren van een veilige sfeer waarin jij je op je gemak kunt voelen. Ik nodig je uit om contact te maken met jezelf, met de materialen en met mij.

Wat betekent dit concreet?
Het kan zijn dat we aan de slag gaan met creatieve materialen. Het kan zijn dat we eerst praten en zien welke thema's naar boven komen. Het kan zijn dat we samen iets ondernemen. Het kan zijn dat ik je iets wil laten ervaren in het moment. En zo gaan we verder.

In mijn werk als creatief therapeut en verliescounselor werk ik in de eerste plaats met kinderen, jongeren en volwassenen. Ouders en andere belangrijke personen in jouw leven zijn voor mij onmisbare figuren die ik graag, samen en apart, bij jouw zoektocht betrek. Verder vind ik het geweldig om creatieve workshops te geven waarbij ik jou laat ervaren welk effect materialen en technieken hebben op jou als persoon.

Dus, dat is wat er bij mij groeit... en ik kan niet wachten om het met jullie te delen!

Ben je geïnspireerd of geïnteresseerd geraakt door deze tekst? Boek dan een afspraak via de onderstaande link!

Gsm: 0476/59.41.23

Leysenhoa@gmail.com

We verwelkomen tweetalige pedagoge Tuğba Karakaya in het Mercatorhuis

Ik ben Tuğba Karakaya, de nieuwe pedagoge in het Mercatorhuis. Het werken met ouders en kinderen vind ik heel boeiend. Samen de deuren van mogelijkheden openen is mijn werkwijze. Ik denk graag in termen van mogelijkheden met aandacht voor het gevoel. Ik begeleid ouders, bij wie de opvoeding stroef verloopt en kinderen, die wat extra steuntje in de rug nodig hebben om tot volle bloei en groei te komen. Afhankelijk van de zorgvraag zal de meest passende begeleiding uitgestippeld worden.  

Nadat ik kinderen kreeg, ben ik anders beginnen denken over opvoeding. Voorheen dacht ik dat ik de nodige bagage had meegekregen en goed voorbereid was op het ouderschap. Maar de nieuwe rol van mama bleek best zwaar. Ik wilde begrijpen waarom ik er zo mee worstelde. De opleidingen ´NLP (basis) (2022) en kindertolk (2022)´ hebben me hierin geholpen. Ik ben volledig naar mezelf durven gaan kijken en zelfbewuster beginnen leven. Ik heb naar mijn krachten gezocht, die gevonden en handel sindsdien vanuit mijn kracht. In die opleidingen heb ik ook geleerd hoe ik andere ouders hiermee kan helpen.  

Ik ben afgestudeerd als Master in de Pedagogische Wetenschappen in 2011 (UGENT). Daarna ben ik in het onderwijs gestapt, ik heb op alle niveaus van het onderwijs ervaring opgedaan als zorgjuf en docent. Als laatst ben ik in het volwassenenonderwijs beland. Ik geef er nog steeds les.

Ik blijf me nascholen door verder opleidingen te volgen: Kindercoach (2022), Autismecoach (2023).

Rond de volgende thema´s in de opvoeding werk ik:
ADHD, ASS, hoogbegaafdheid, hoogsensiviteit, dwanggedachten, dwanghandelingen, eetproblemen, slaapproblemen, angsten, faalangst, kind met een ziekte of een beperking, slaapprobleem kind, eetprobleem, hechtingsstoornis, driftbuien, zindelijkheid, scheiding ouders, verlies en rouw, pesten, gedragsprobleem, laag zelfbeeld, zindelijkheidstraining kind, puberteit, omgaan met seksuele geaardheid, genderkwesties, talenten en zelfvertrouwen, parentale burn-out.

Via een collega kindercoach heb ik de stap gezet tot het Mercatorhuis. Vanaf het eerste moment  voelde het een beetje als thuiskomen. Er heerst een warme en aangename sfeer en de collega´s zijn vriendelijk. Ik voel dat ik hier zowel op het werkvlak als persoon volop kan groeien.  

Opvoeden is niet altijd gemakkelijk maar je kan het je gemakkelijker maken.
We kunnen met wederzijds respect en vertrouwen samen op pad en ik kan je helpen vanuit je kracht er te ´zijn´. In enkele sessies kan je het verschil al voelen.

Laten we onze paden kruisen? Contacteer me voor een kennismakingsgesprek.

Ik ben tweetalig. De sessies kunnen zowel in het Nederlands als in het Turks doorgaan.

 

Groeigroep 'Goed in je vel': groeien in emotionele veerkracht van binnenuit

We zijn heel enthousiast om aan te kondigen dat we in het Mercatorhuis starten met een groeigroep ‘Goed in je vel: groeien in emotionele veerkracht van binnenuit.

Doelgroep: kinderen (9-12 jaar) en tieners (12-15 jaar)

Wanneer? Beide groepen starten na de paasvakantie, telkens op dinsdagavond, anderhalf uur. Er zijn twee groepen: een groep die start om 16u30, en een groep die start om 18u30. De samenstelling van de groepen gebeurt na het kennismakingsgesprek. Exacte data: dinsdag 18/04 (enkel voor de ouders), donderdag 27/04 (opgelet: uitzonderlijk op donderdag!), dinsdag 2/05, dinsdag 9/05, dinsdag 16/05, dinsdag 23/05, dinsdag 30/05 (ouders en kinderen/tieners samen), terugkomsessie op dinsdag 27/06 .  

Wat?

  • We leren je luisteren naar je gevoelens en naar wat je lichaam je zegt: luisteren naar binnen, je lichaam en je gevoelens (ook moeilijke gevoelens zoals boosheid, verdriet, teleurstelling, angst,…) leren kennen en begrijpen.

  • We vinden meer rust bij onszelf: je lichaam leren aanvoelen en vertrouwen, je lichaam tot rust brengen en leren ontspannen. We leren je omgaan met stress, piekeren en negatieve gedachten.

  • We groeien in weerbaarheid: je eigen grenzen leren voelen van binnenuit en leren aangeven, nee durven en kunnen zeggen op een gepaste manier.

  • We groeien in zelfvertrouwen: meer contact hebben met jezelf en met wat jij wil en kan.

  • We luisteren naar elkaar en leren spiegelen (goed luisteren, hoe doe je dat?). We leren omgaan met conflicten, elkaars grenzen leren aanvoelen en gepast sorry leren zeggen.

  • We leren ook van elkaar en van wat we herkennen bij elkaar: ‘Hé, is dat bij jou ook zo?’ De groep is een veilige plek waar we luisteren naar elkaar en kunnen spreken over onszelf en over hoe wij dingen ervaren.

We werken niet alleen door te praten, maar ook op een creatieve manier door te tekenen, te kleien, te schrijven, te bewegen,…

We betrekken de ouders in het groepstraject: de eerste sessie op dinsdag 18/04 is voor de ouders en niet voor de kinderen of jongeren. Daar leggen we uit hoe we werken en hoe jullie je kind/tiener hierbij kunnen helpen en steunen. De voorlaatste sessie, op dinsdag 30/05 is voor de ouders en de kinderen/tieners samen. De laatste sessie op dinsdag 27/06 is een terugkommoment , waarin we terugblikken op de reeks en vooruitblikken op wat we eruit meenemen naar de toekomst.

Contactpersonen: Maartje Verschelden ( psychologe, gezinstherapeute) en Isolde Roose (psychologe, Focusing Oriented Therapist en Trainer)

Kostprijs: 2,5 euro per sessie. Wanneer je je inschrijft engageer je je om de hele reeks te volgen, ook de oudersessies.

Inschrijven kan via het contactformulier. Als je geïnteresseerd bent, maar nog vragen hebt kan je contact opnemen door te mailen naar maartjeverschelden@gmail.com of te bellen naar 0485/123404. Nadat je ingeschreven bent plannen we liefst een kennismakingsgesprek.
Inschrijven voor 25 maart 2023.

Vanaf nu is Ellen Waltens de autismecoach van het Mercatorhuis

Met veel enthousiASSme start ik als autismecoach bij het Mercatorhuis. Als maatschappelijk assistent zit het begeleiden en ondersteunen van mensen in mijn DNA. Doordat ik in mijn gezin geconfronteerd werd met autisme, besloot ik om me hierin verder te verdiepen. Doorheen het postgraduaat autismespectrum groeide het idee om -naast mijn gewone werk in het buitengewoon onderwijs- als zelfstandige mensen te begeleiden die geconfronteerd worden met autisme.

 Als autismecoach ga ik heel praktisch aan de slag met de cliënten. Ik leg onder andere uit wat autisme juist is. Nog belangrijker is echter dat we samen aan de slag gaan om het autisme in kaart te brengen. De term ASS, autismespectrum(stoornis), zegt het namelijk zelf. Het is een spectrum. Geen enkele persoon met autisme is hetzelfde. Bij de opstart van de coaching is het dus belangrijk dat ik goed luister naar de cliënt en dat we werken rond wat hij of zij nodig heeft. Tenslotte is ook samenwerken heel belangrijk voor mij: samenwerken met de cliënt, met andere hulpverleners en met de omgeving van de cliënt. Samen weet je namelijk zoveel meer dan alleen.

 Een coaching kan bij de persoon met autisme thuis doorgaan, maar soms is het nét makkelijker om op neutraal terrein met iemand te babbelen. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar een uitvalsbasis en die heb ik gevonden bij het Mercatorhuis. Vooral de diversiteit in het team van het Mercatorhuis spreekt me enorm aan.

 Zelf ben ik ook niet in één vakje te stoppen: ik ben heel leergierig en heb zeer uiteenlopende interesses. Deel uitmaken van team Mercatorhuis zal er nog meer toe bijdragen dat ik mijn cliënten met een open blik tegemoet kan treden.

Nieuwe eerstelijns psycholoog conventie in het Mercatorhuis

Aangenaam. Ik ben Nathalie Withagels en ik start in het Mercatorhuis. Ik ben klinisch psycholoog en eerstelijnspsycholoog. Je kan bij mij terecht met problemen als burn-out, angst, depressie, rouw- en verliesverwerking en vragen van relationele aard.

Groeien daar  waar het pijn doet is niet vanzelfsprekend . Toch is het mijn belangrijkste  drijfveer om je daarbij te helpen. Ik wil dit stimuleren in therapie en daarnaast is dit ook mijn persoonlijke levensmotto.

Je staat er niet alleen voor: praten met iemand van buiten je vertrouwde omgeving kan deugd doen. Samen met jou wil ik eerst en vooral dat gesprek aangaan. Het  vergt een aandachtige en milde blik langs mijn kant. Verder onderzoeken we samen nieuwe betekenisvolle stappen die je daarbij kan zetten.

Ik ben afgestudeerd aan de Universiteit Gent in 2000. Sindsdien werkte ik in verschillende sectoren: onderwijs en welzijnswerk. In 2020 gooide ik het in mijn professionele leven over een andere boeg en  startte ik als zelfstandig psycholoog.

Concreet verlopen bij mij de gesprekken als volgt:  we bespreken alle elementen die bijdragen tot je klachten. Verder luister ik ook naar wat je belangrijk vindt, je nodig hebt en wat je steun kan bieden.

Ik zoek naar wat helpt bij jou en maak daarbij gebruik van inzichten en technieken uit ACT (acceptance and commitment therapy), het oplossingsgerichte denkkader, de positieve psychologie en het systeemtheoretisch gedachtengoed. Met dit laatste denkkader werk ik bijzonder graag. Heel wat stress ligt immers besloten in relaties. Ook werk ik traumasensitief, dat wil zeggen dat ik aandacht heb voor jouw  traumatische ervaringen en hoe die zich tonen in de pijn van nu.

Hoop, verbinding met de waarden die voor jou belangrijk zijn. Dat is wat je ervaart wanneer je stappen hebt gezet in therapie. En dat is wat ik je toewens.

Ik werk als eerstelijnspsycholoog. Dit wil zeggen dat -wanneer jij in aanmerking komt-  het grootste deel van de kostprijs betaald wordt door het RIZIV. De prijs voor een individueel gesprek is 11 euro of -indien je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming  bij de mutualiteit- 4 euro. Het eerste gesprek is gratis.

Het Mercatorhuis verwelkomt nieuwe medewerker Katia Van Der Hasselt

Ik ben Katia Van Der Hasselt, klinisch psychologe. Ik werk regelmatig met personen met een mentale beperking en/of ontwikkelingsachterstand. Ik heb ook heel wat ervaring in het werken met (jong)volwassenen die problemen ondervonden ten gevolge van alcohol, (illegaal) drugs gebruik, gamen en gokken.

Veelzijdigheid, dit is wat mij typeert en wat mij dan ook aanspreekt binnen het Mercatorhuis. Een plaats waar elk een veilige plek kan vinden om zich kwetsbaar op te stellen.

Voor mij staat de client centraal. Ik vind het erg belangrijk dat hij/zij/hun zich comfortabel kan voelen tijdens het gesprek. Dat zij een ‘klik’ voelen met mij als therapeut, waar de therapeutische relatie de basis vormt voor het traject.

Ik ben in 2017 afgestudeerd als Master in de Klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel.

Sedert 2016 werk ik ook deeltijds in het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg te Sint-Niklaas

Sinds kort werk ik deels onder de conventie eerstelijnspsychologische zorg. Dit betekent, dat wanneer jij in aanmerking komt,  het grootste deel van de kostprijs betaald wordt door het RIZIV.

 

Het Mercatorhuis start met conventie psychologische zorg

Psychologe Maartje Verschelden start vanaf juni met de conventie psychologische zorg. Dat wilt zeggen dat de ziekteverzekering een groot deel van de kostprijs van de consultatie gaat betalen, waardoor de cliënt alleen nog maar de opleg moet betalen.

De opleg en dus de kostprijs voor een cliënt van een consultatie is 11 euro. Indien er een verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit is, is dit 4 euro.
Het eerste gesprek wordt volledig betaald door het RIZIV en is dus 0 euro opleg of gratis voor de cliënt.

Maartje maakt samen met de cliënt een kort verslagje op na de eerste sessie waarin staat wat de moeilijkheden zijn en wat de hulpvraag is. Dit document kan de cliënt bezorgen aan de huisarts, indien hij/zij dat wilt, maar dat hoeft niet. De huisarts kan er dan eventueel nog iets op aanvullen, om ook aan de therapeut door te geven.

De andere therapeuten of coaches van het Mercatorhuis komen voorlopig spijtig genoeg nog niet in aanmerking voor de conventie psychologische zorg, dus dit aanbod is slechts beperkt.

De conventie psychologische zorg loopt voorlopig tot eind 2022, mogelijks wordt dit daarna verlengd. Maartje doet zowel eerste lijns psychologische zorg ( max 8 sessies jaarlijks bij volwassenen en 10 bij kinderen), als gespecialiseerde zorg ( max 20 sessies jaarlijks).

We zijn er met het Mercatorhuis erg blij om dat psychologische zorg zo wat toegankelijker wordt voor iedereen, ook in de privé-praktijk. We hopen dat deze conventie snel nog uitgebreid wordt, ook voor therapeuten die geen psycholoog zijn, en ook voor therapeuten die niet voldoende uren in de privé-praktijk werken, om voor het RIZIV in aanmerking te komen voor de conventie.

What about loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding in het Mercatorhuis.

Ik ben Julie Verstraete - http://www.mercatorhuis.be/julie-verstraete

Ben je werknemer, werkgever, zelfstandige (in bijberoep)?

Tijdens de loopbaanbegeleiding leer je bewuster omgaan met je positieve eigenschappen, talenten, waarden en leer je beter je noden en behoeften onder ogen te zien.

In vertrouwen wil ik je een veilig kader bieden waar je ongedwongen jezelf mag zijn. Ik zal je een spiegel voorhouden, je uitdagen en laten nadenken over jouw loopbaan en wat mogelijke pistes kunnen zijn.

Je mag rekenen op een aanpak op maat, we verhelderen samen jouw specifieke loopbaanvraag tijdens ons kennismakingsgesprek. Dat kan via de loopbaancheque of aan uurtarief. Meer info: https://www.dialogen.be/diensten.html#Loopbaanbegeleiding

Je wil graag:

©    meer voldoening uit je job halen

©    meer weten over jouw positieve eigenschappen, talenten en vaardigheden

©    persoonlijke groei  - prioriteiten,  behoeften/noden leren meer op de voorgrond plaatsen

©    meer evenwicht tussen werk, zorgen voor iemand (mantelzorg) en vrije tijd vinden

©    burn-out of bore-out preventief voor zijn

©    een job die je met je medische aandoening kan blijven uitoefenen

©    perfectionisme positief kaderen als een nuttig onderdeel van jouw functioneren

©    beter omgaan met je faalangst en/of andere de blokkades die jouw hinderen

©    de stress die je ervaart op het werk in kaart te brengen en kijken wie jouw hulpbronnen kunnen zijn

©    een belangrijke keuze maken in jouw loopbaan maar je twijfelt

©    ondersteuning bij het solliciteren

Loopbaanbegeleiding kan jou hierbij steun geven – 3 grote stappen.

  • Eerst brengen we jouw positieve eigenschappen, kwaliteiten en talenten in kaart.

  • Daarna gaan we dieper in op wat je echt belangrijk vindt in je leven. We brengen jouw waarden in kaart. Wat maakt werk zinvol voor jou? Waarom doe jij wat je doet?

  • Tot slot bekijken we jouw noden. Wat en wie heb je nodig om op een fijne manier jouw kwaliteiten en talenten in te zetten op je werk?

Meer steun aan elkaar als medewerkers in het Mercatorhuis

We willen in het Mercatorhuis elkaar steunen bij moeilijke casussen, zoals bv bij suïcidedreiging, pogingen, agressie, of andere situaties waarbij je als hulpverlener erg bezorgd bent of zelf met lastige gevoelens worstelt. Voor onszelf zorgen is immers de belangrijkste voorwaarde om voor onze cliënten te kunnen zorgen. Dit is ook belangrijk om burn-out te vermijden. Daarom gaan we op zoek naar manieren om elkaar hier meer in te ontmoeten en steunen, zowel op vraag als structureel. Ontmoeten van elkaar helpt om ons thuis te voelen in het team en ons kwetsbaar op te stellen naar elkaar. We creërden meer mogelijkheden om ad hoc in overleg te gaan met elkaar. 

Hoe doen we dat? We doen al jaren maandelijks een intervisie, waarbij elke therapeut een casus kan inbrengen. Daarnaast zijn we nu ook gestart met korte intervisiemomenten tussendoor, wanneer iemand er nood aan heeft. We zijn begonnen met het in kaart brengen in welke situaties het goed zou zijn om contact op te nemen om steun te vragen. Dit om de drempel te verlagen om steun te vragen, niet om iemand te verplichten. Zodat we kunnen voelen dat we er niet alleen voor staan, dat moeilijke casussen een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. Zodat de reflex om steun te zoeken de standaard wordt en niet iets wat iemand moet vragen.

De bedoeling van intervisie is steeds steun en zelf nieuwe ideeën ontdekken, niet zozeer adviezen of kennis doorgeven.

Wij zijn op zoek naar nieuwe medewerkers

Vacature zelfstandige psychotherapeut / counselor / psycholoog te Sint-Niklaas

Multi-disciplinaire groepspraktijk Het Mercatorhuis is op zoek naar een zelfstandige ( in bij- of hoofdberoep) psychotherapeut / counselor of psycholoog om onze groepspraktijk te versterken. 

We zijn op zoek naar een medewerker:

  • - met een bachelor of master psychologie of andere sociale wetenschappen en met een bijkomende langdurige opleiding in psychotherapie of counseling of andere of bezig aan dergelijke opleiding.

  • - Je hebt minimum 3 jaar ervaring, kan zelfstandig werken. Je bouwt zelf een eigen cliëntenbestand op, regelt zelf je afspraken en voorziet zelf een telefoonnummer.

  • - Je werkt graag samen om onze groepspraktijk bekend te maken en om aan intervisie te doen. 

  • - Je huurt een ruimte per dagdeel van 4 of 6 uren, minimum 1 lang of 2 korte dagdelen per week. 

Het Mercatorhuis is een inspirerende ontmoetingsplek waar we vertrekken vanuit een dialogische, collaboratieve visie in het samenwerken. Dit wil zeggen dat we niet werken vanuit een expert-positie maar net vanuit het samen zoeken. We gaan op zoek naar de dialectiek tussen verschillende personen, visies, benaderingen. In samenspraak organiseren we regelmatig bijeenkomsten om in gesprek te gaan met elkaar. Het Mercatorhuis wil een plek zijn waar we steun vinden bij elkaar in ons werk. Daarom werkten we het laatste jaar ook een traject uit om elkaar te steunen bij moeilijke situaties met cliënten.

Het Mercatorhuis beschikt over 4 consultatieruimtes: 1 kleine ruimte, 2 middelgrote ruimtes en 1 grote ruimte, een keuken / vergaderruimte, een wachtplaats en een mindervalide toilet. We bestaan nu reeds uit een team van 10 medewerkers: Een relatie-en gezinstherapeut, een creatieve therapeut, een ACT therapeut, een jongerencoach, een integratieve therapeut, een familiale bemiddelaar, een contextuele therapeut, een loopbaanbegeleider, een rouwtherapeut en een gestalttherapeut.

Heb je interesse? Stuur je motivatiemail en C.V. naar maartjeverschelden@gmail.com voor 16/04/22.

Als je mail aansluit bij wat we zoeken, zoeken we een moment voor een gesprek waarin we elkaar kunnen leren kennen en bekijken we of zowel jij als wij een samenwerking zien zitten.


Herstelgerichte therapeut Hilde Goossens start in Het Mercatorhuis

Binnenkort start ik  als creatief therapeut in het Mercatorhuis. Een zijweg die ik insla op de lange en gevarieerde weg die ik al heb afgelegd binnen de geestelijke gezondheidszorg en waar ik mijn  hart verloren ben.
Onderweg veranderde mijn focus van  arbeidstrajectbegeleiding naar thuisbegeleiding om uiteindelijk mijn plekje te vinden als ergotherapeut en creatief therapeut  op een crisisdienst.
In 2020 startte ik als vrijwillig therapeut bij TEJO Sint-Niklaas, waar ik werk met jongeren tussen 10-20 jaar.
Corona gaf me tijd om na te denken over mijn eigen krachten en waarden en wat ik hiermee wil doen binnen mijn werk. Ik hou van vrijheid, uitdagingen en verbondenheid met anderen. Ik kan anderen goed geruststellen en hoopvol aanwezig zijn aan de zijlijn van iemand anders weg in het leven.
Ik geloof onvoorwaardelijk in de kracht van iedere mens om zijn eigen weg in het leven te vinden. Als therapeut loop ik graag even mee, om zo het vinden van eigen oplossingen te vergemakkelijken.
Zelf hoop ik  onderweg vooral veel boeiende mensen te kunnen ontmoeten die me toelaten om met hen een stukje mee op weg te gaan. 

Wees welkom bij mij in het Mercatorhuis, ik zal je warm onthalen. Samen kunnen we een boeiende tocht maken zodat we elkaar op een moment kunnen loslaten en je gesterkt vanuit je eigen waarden en krachten verder kan.

hildegoossens.ct@outlook.com
0456/42.30.28

Afbeelding1.jpg

There’s only one way of life and that’s your own”
(The Levellers)

hilde.jpg

Nieuwe medewerker Ben Kwanten stelt zich voor

Al jong wist ik welk soort werk ik in mijn leven wilde doen: het begeleiden van mensen die te kampen hebben met psychische problemen.

Vanuit  die interesse startte ik mijn basisopleiding als maatschappelijk werker en specialiseerde ik me daarna 4 jaar als psychotherapeut in de therapeutische opleiding “Gestalt en Psychosynthese”. Daarna volgde ik nog verschillende kortdurende (jaar)opleidingen.

Nu, zoveel jaren later, is het begeleiden van mensen nog steeds datgene waar professioneel mijn passie en bezieling ligt. Ik voel me steeds opnieuw dankbaar en vereerd wanneer mensen in therapie hun verhaal willen delen, zich open en kwetsbaar durven opstellen en zo willen werken aan zichzelf met de bedoeling hun levenskwaliteit te verbeteren.

Tijdens mijn loopbaan deed ik aanvankelijk leerrijke expertise op als gezinstherapeut in diverse hulpverleningsettings in de bijzondere jeugdzorg. De voorbije 20 jaar werkte ik als psychotherapeut in het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Waas en Dender in Sint-Niklaas. Momenteel ben ik nog steeds met volle goesting werkzaam in het jongvolwassenteam van het CGG.

Met dezelfde gedrevenheid, gecombineerd met een jarenlange persoonlijke en professionele ervaring, wil ik nu ook met veel plezier starten in het Mercatorhuis. Het werken in teamverband, waar ruimte is voor intervisie en kennisuitwisseling, spreekt me hierbij erg aan.

In het begeleiden van mensen streef ik op de eerste plaats naar een betrouwbare en authentieke ontmoeting van mens tot mens. Deze ontmoeting vormt voor mij de vertrekbasis van het therapeutisch proces. Het biedt jou de veiligheid om te komen met je onzekerheden, angsten en kwetsuren wat volgens mij noodzakelijk is om ontwikkeling en persoonlijke groei mogelijk te maken.

De focus ligt hierbij op bewustwording en actie; zo kan een positieve verandering in je leven, je denken en je gedrag ontstaan. Dit alles gebeurt op een interactieve manier tussen jou en mij waar o.m. concrete ervaringsgerichte oefeningen deel van uitmaken.

Lijkt deze manier van werken iets voor jou? Neem contact met mij op om een kennismakingsgesprek vast te leggen. We verkennen dan samen je hulpvraag.

 

Ben Kwanten.jpg

Mercatorhuis op zoek naar nieuwe medewerkers

Multi-disciplinaire groepspraktijk Het Mercatorhuis is op zoek naar een zelfstandige ( in bij- of hoofdberoep) psychotherapeut / counselor om onze groepspraktijk te versterken.

We zijn op zoek naar een medewerker:

  • met een master- of bachelor- opleiding in het veld van welzijn of gezondheidszorg, die een bijkomende langdurige opleiding in psychotherapie of counseling of andere voltooid heeft of begonnen is.

  • Je hebt minimum 3 jaar ervaring, kan zelfstandig werken. Je bouwt zelf een eigen cliëntenbestand op, regelt zelf je afspraken en voorziet zelf een telefoonnummer.

  • Je werkt graag samen om onze groepspraktijk bekend te maken en om intervisie te organiseren.

  • Je huurt een ruimte per dagdeel van 4 of 6 uren, minimum 2 dagdelen per week.

  • het is een extra troef als je ook werkt met kinderen en jongeren, maar dit hoeft niet.

Het Mercatorhuis is een inspirerende ontmoetingsplek waar we vertrekken vanuit een collaboratieve visie in het samenwerken. Dit wil zeggen dat we niet werken vanuit een expert-positie maar net vanuit het samen zoeken. We gaan op zoek naar de dialectiek tussen verschillende personen, visies, benaderingen. In samenspraak organiseren we regelmatig bijeenkomsten ( ongeveer 6 wekelijks) om in gesprek te gaan met elkaar. Het Mercatorhuis wil een plek zijn waar we steun vinden bij elkaar in ons werk. Het team van het Mercatorhuis is een zelfsturend team waarin ieder elk jaar opnieuw kiest welke teamverantwoordelijkheden die opneemt.

Het Mercatorhuis beschikt over 4 consultatieruimtes, een keuken, een wachtplaats en een mindervalide toilet. We bestaan nu reeds uit een team van 10 medewerkers: twee relatie- en gezinstherapeuten, een contextuele therapeut, twee creatieve therapeuten, een jongerencoach, een ACT therapeut, een integratieve therapeut, een systeemcounselor / loopbaanbegeleider en een familiale bemiddelaar.

Heb je interesse? Stuur je motivatiemail en C.V. naar maartjeverschelden@gmail.com voor 18/04/21. We antwoorden je zo snel mogelijk.

Als je mail aansluit bij wat we zoeken, zoeken we een moment voor een gesprek waarin we elkaar kunnen leren kennen en bekijken we hoe zowel jij als wij een samenwerking zien zitten. Nadien denken we er beiden over na en contacteren we elkaar weer met zowel onze als jouw beslissing.

foto Mercatorhuis.jpg

Sylvie Loots nieuwe psychologe en bemiddelaar in het Mercatorhuis

Ik ben Sylvie Loots, psychologe en bemiddelaar en sinds december zit ik in het Mercatorhuis. Ik hield er altijd al van om naar mensen te luisteren en hen te helpen; twee elementen die mijn nieuwsgierigheid hebben aangewakkerd om psychologie te gaan studeren (2005 – 2010). Tot op heden blijft deze nieuwsgierigheid groeien.

Drie jaar geleden besloot ik de stap te zetten om (gedeeltelijk) als zelfstandig psycholoog aan de slag te gaan in een privépraktijk. Enkele maanden geleden verhuisde ik naar Oost-Vlaanderen en zo kwam ik terecht in Mercatorhuis. Het Mercatorhuis biedt een gevarieerd aanbod aan verschillende disciplines, wat ik als een grote meerwaarde zie. Een eerste kennismaking met coördinator Maartje leidde tot een aangenaam gesprek en al snel bleek dat ook zij enthousiast was. Het Mercatorhuis bleek immers opnieuw op zoek naar een bemiddelaar.

 Ik vind het belangrijk om me als psycholoog verder te blijven bekwamen. Mijn keuze om in 2019 te starten met een opleiding bemiddeling vond al haar oorsprong in het laatste jaar van mijn studie psychologie: toen had mijn masterproef immers als titel: ‘Is scheidingsbemiddeling succesvol voor alle gezinnen?’.

Ik geloof in bemiddeling als methode, omwille van het toekomstgerichte en communicatieherstellende karakter ervan. In een bemiddelingstraject - in het kader van een (echt)scheiding of bij andere familiale conflicten - nodig ik partijen daarom uit om hun eigen verhaal te vertellen, alsook oog te hebben voor en oor te hebben naar dat van de ander.

Ik reik daarbij geen oplossingen aan, maar wel een veilig en vertrouwelijk kader waarbinnen de gesprekken plaatsvinden. De partijen gaan zelf op zoek naar oplossingen waar zij beiden kunnen achterstaan. Vanuit een betrokken en rustige houding bewaak en faciliteer ik dit proces door vragen te stellen, aandachtig te luisteren en te observeren. De uiteindelijke oplossingen en afspraken zijn steeds gedragen door de partijen zelf, wat het toekomstig succes ervan mee bepaalt. Ik kijk er naar uit om naast psychologische begeleiding, ook veel bemiddelingstrajecten te kunnen opstarten.

Onze medewerker Ingeborg van Mieghem behaalt diploma contextuele therapeut

Het einde van een leerrijk en boeiend 4 jarig traject is in zicht. De voorbije 4 jaren heb ik me laten onderdompelen in het contextuele gedachtengoed tijdens mijn opleiding tot contextueel psychotherapeut. Na mijn opleiding tot erkend systeemcounselor, voelde ik de nood aan verdieping voor mezelf maar ook binnen mijn werkruimte. Tijdens deze opleiding tot contextueel psychotherapeut was er naast de theorie veel ruimte voor intervisie en mijn eigen ontwikkeling als mens en therapeut. Ik heb veel geleerd en mogen ervaren zowel tijdens de supervisie als binnen mijn eigen therapie die een onderdeel uitmaakte van de opleiding. Een einde is steeds een afscheid maar maakt plaats voor een nieuw begin: welkom in mijn werkruimte die ik weldra officieel mijn therapieruimte mag noemen.

Wat is contextuele therapie?
Contextuele therapie is ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszomernyi- Nagy. Nagy’s contextuele therapie combineert inzichten uit de traditionele therapie, doorgaans op het individu gericht, met technieken en inzichten uit de familietherapie of systeemtherapie. De contextuele therapeut probeert een diep begrip van jou te ontwikkelen.
Dat gebeurt vanuit vier verschillende invalshoeken:
 De feitelijk invalshoek: wie ben jij? Welke job heb je? Hoe ziet je gezin eruit? Welke feiten hebben zich afgespeeld in je leven?
 De psychologische invalshoek: wat zijn jouw individuele psychologische problemen? Hoe ervaar je wat er gebeurt?
 De systemische invalshoek: hoe verlopen jouw sociale relaties? Wat zijn de verschillende dynamieken in je gezin, bij je vrienden, op je werk? Hoe liggen de verhoudingen/balansen in je leven?
 De relationeel-ethische invalshoek: hier legt Nagy de nadruk op het ethische aspect van relaties.

Relationele ethiek
De relationeel-ethische invalshoek is het ankerpunt van de contextuele hulpverlening.
Een belangrijk begrip daarbij is loyaliteit: een persoon heeft zijn bestaan te danken aan de ouders en staat daarom in een onverbreekbare verhouding met hen. Die existentiële band heeft voor beide partijen gevolgen, beide zullen altijd een bepaalde (al dan niet aangename) loyaliteit ervaren wat invloed heeft op je gedrag. De balans van geven en ontvangen is essentieel om een evenwichtig contact te hebben met anderen. Wanneer deze verstoord is (door kwetsuren, te weinig of teveel zorg,…) kan dit leiden tot een onrechtvaardigheidsgevoel en schade in het vertrouwen. Dit onevenwicht wordt vaak over generaties heen meegenomen en beïnvloedt niet alleen jou als persoon, maar ook de relaties die je aangaat waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan van onrecht.

Hoe werkt contextuele therapie?
De therapeut probeert zich eerst een compleet beeld van jou en je hulpvraag te vormen. Wie is daarbij betrokken? Is er een link met je omgeving? Hoe ervaar je dit alles? Vervolgens proberen jullie samen de oorsprong van onevenwicht of kwetsuren op te sporen, eventueel over de generaties heen. Daarbij worden ook de familie, vrienden of zelfs je werk bekeken. Wanneer de oorsprong van conflicten en disbalansen herkend wordt, kan er gewerkt worden naar herstel. Door inzichten, begrip en erkenning is het mogelijk om de balans opnieuw in evenwicht te brengen, contact te herstellen of te werken rond aanvaarding.

Methodes in contextuele therapie
Binnen de contextuele therapie maken therapeuten naast gesprek vaak gebruik van visuele voorstellingen van familiebanden.
De contextueel therapeut doet dat op verschillende manieren:
 met behulp van duplo en poppetjes krijg je inzicht in de verschillende familiebanden en patronen.
 Het opstellen van een genogram (stamboom) geeft een duidelijk overzicht over de familiegeschiedenis en wat hieruit voortkomt.
 Familieopstellingen is ook een vorm van werken vanuit de context. Zulke visuele voorstellingen vergemakkelijken een gesprek over de verschillende dynamieken binnen een sociale groep.

Voor wie?
Contextuele therapie is geschikt voor iedereen, net omdat het hele systeem bekeken wordt.

Denk je baat te hebben bij contextuele therapie?

Mijn contactgegevens vind je op onze website: www.mercatorhuis.be

Ingeborg Van Mieghem
Klinisch Orthopedagoog
Contextueel Psychotherapeut
Erkend Systeemcounselor

diploma.png

Nieuwe medewerker Evelien Lombaert brengt aanbod geweldloze communicatie in het Mercatorhuis

Ik ben Evelien Lombaert. Ik studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de UGent. Voor ik kindjes had, dacht ik dat die opleiding me alles had geleerd wat ik hoorde te weten over opvoeding en opgroeien. Niets bleek minder waar…

In 2010 werd ik mama van Hannes, in 2013 kwam Thijs erbij. Op zijn zachtst gezegd daagden ze me uit op mijn kunnen. Ik ervaarde hun gedrag, als ‘lastig’, ‘dwingend’ en ‘afwijkend’. Ik zat letterlijk met mijn handen in mijn haar en merkte dat het opvoeden niet verliep zoals ik het wou, maar ik zag geen andere weg. Ik ging er ook van uit dat het aan hen lag…

Tot ik Marshall Rosenbergs Geweldloze Communicatie ontdekte. Mijn leven veranderde. Ik ontdekte dat ikzelf niet in verbinding was met mijn gevoelens en verlangens. Dàt bleek een van de voorwaarden om onze band te herstellen en verdiepen. Intussen begrijp ik dat mijn kinderen me via hun gedrag uitnodigen om oude pijn uit mijn eigen kindertijd te helen en dichter bij mezelf te komen. Dankzij verschillende fantastische trainers in de Geweldloze Communicatie pakte ik al vele stukjes ‘oud zeer’ in mezelf aan. Ik keek mijn angsten, boosheid, schuld en schaamte diep in de ogen, omarmde de pijn in mezelf en verankerde nieuwe, gezondere overtuigingen die me meer dienen om te groeien naar de beste versie van mezelf. Gelukkig kwam ook Gordon Neufelds visie op hechting op mijn pad. Die gaf me de moed om door te gaan vanuit het vertrouwen dat het nooit te laat is om de verbinding te herstellen. Sinds 2018 schrijf ik over die innerlijke zoektocht en het verdiepen van de band met mijn kinderen op mijn blog Mamamagie: mijn persoonlijk dagboek én mijn eigen therapie. 

Sinds kort voel ik meer en meer dat mijn nieuwe ‘ik’ een missie heeft: zélf bijdragen aan meer verbinding in de wereld. Ik rondde recent mijn jaaropleiding tot trainer in Verbindende Communicatie af en begrijp nu dat het leven dit - via mijn zoontjes - voor mij heeft bedoeld. En alsof het zo hoort te zijn, kreeg ik het voorbije jaar steeds meer vragen om workshops te geven of mensen individueel te begeleiden. Ik overwon mijn eerste “neen” en zei “ja”, het begin van een nieuw avontuur dat nu een ‘thuis’ zoekt. 

Ik volg Het Mercatorhuis al van bij de opstart en ik wist meteen: hier is verbinding geen loos begrip, maar een kernwaarde. Bezielster Maartje en ik bleken elkaar te vinden op vlak van ouderschap, waaruit een warme band ontstond. Dus nu ik een thuis zoek voor mijn kindje, waarheen zou ik anders gaan dan haar plek? Ik voel dat Verbindende Communicatie een meer-waarde kan zijn in het aanbod en de onderlinge samenwerking. Ik kijk ernaar uit om daaraan bij te dragen en in dit huis ook zelf verder te groeien naar wie ik écht ben.

Zin in verbinding met jezelf of je gezin? Ik sta aan je zijde…

Evelien Lombaert

Trainer & Coach Verbindende Communicatie 
Master pedagogische wetenschappen

Evelien2 vierkant.jpg

Julie Verstraete, ervaren loopbaanbegeleider en contextuele counselor, start in het Mercatorhuis

‘Mensen begeleiden en ondersteunen’ is het pad dat ik sinds het begin van mijn loopbaan als loopbaanbegeleider en counselor gekozen heb. Ik ben 45 jaar jong en heb 23 jaar ervaring. Ik werk ontzettend graag met mensen. Wederzijds respect en vertrouwen is de basis voor onze dialogen.  Ik neem de tijd om samen met jou te kijken & luisteren, te (h)erkennen & verbinden.

Jouw verhaal is als een wegenkaart… we gaan samen op stap. Als contextuele counselor en erkend loopbaanbegeleider werk ik actief mee aan de constructie van jouw verhaal. In jouw privéleven maar ook op het werk. We proberen samen heldere inzichten te krijgen en patronen te herkennen in je leven, je gedachten en emoties, in relaties binnen je gezin, familie, met collega's, of binnen je bedrijf of organisatie.

Als ‘luisteraar en vragenstuurder’, observeer ik graag en stel ik je vragen met een gezonde en respectvolle nieuwsgierigheid.  Mijn doel: jezelf bewust maken van je krachten in relatie tot de betekenisvolle personen rondom jou. Zodat je terug jouw potentieel kan voelen, inzetten en ontwikkelen. Mijn werkwijze is open, authentiek en eerlijk.  

Mijn motivatie om in het Mercatorhuis aan de slag te gaan kwam vanuit het enthousiasme van een ex-collega voor het Mercatorhuis, de ontmoeting met Maartje en veel zin om samen op weg te gaan.  Een team van enthousiaste mensen om ervaring en kennis te delen doet mij groeien als counselor/coach maar ook als mens.

Ik geloof in de kracht van kennisdeling. Daarom vind ik blijvende scholing belangrijk: elke mens is uniek, dus elke begeleiding is dat ook. Dankzij mijn opgebouwde ervaring en het aftoetsen van mijn werkwijze tijdens intervisie en supervisie tracht ik zo goed mogelijk in te spelen op elke unieke vraag.

Klaar om het krachtige effect van counseling/ coaching te ervaren? Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten.

Wil je meer info over terugbetaalde loopbaanbegeleiding met cheques? Klik hier

Weetje : ik ben tweetalig Nl/Fr. Un coaching en français est donc possible. Qu’est-ce que je veux? C’est la question fondamentale de la vie. Et la question qui suit est: Comment puis-je y parvenir? Le coaching contextuel suscite la clarté absolue de vos objectifs pour répondre à ces questions.

Tot binnenkort.

Julie Verstraete
Graduaat Orthopedagoog
Contextueel counselor
Erkend Loopbaanbegleider

Aanpassing maatregelen corona virus: Mercatorhuis alleen nog online open

Het Mercatorhuis blijft virtueel open. Vanaf nu doen we al onze gesprekken via een online video-gesprek, zodat er geen enkel risico is op besmetting met het corona-virus. Alleen in die situaties waarin we inschatten dat de veiligheid van de cliënt in het gedrang komt als we geen face-to-face gesprek hebben zal dit nog doorgaan.

Het is voor iedereen een aanpassing om niet face to face te kunnen werken maar via video gesprek. Uit wetenschappelijk onderzoek naar psychotherapie via videogesprekken blijkt alvast dat dit gelijkaardige resultaten oplevert als face-to-face. Wij gaan vol vertrouwen dit experiment aan. Gezien deze situatie mogelijks een hele tijd kan duren, willen we zo veel mogelijk beschikbaar blijven voor onze cliënten. 

We doen onze videogesprekken met Whereby.  Dat gaat heel makkelijk. Door te klikken op de link die uw therapeut of coach u doorstuurt, komt u direct in het juiste gesprek terecht. Het meest comfortabel is Whereby downloaden op een laptop, en deze op ongeveer een meter afstand plaatsen voor u, dan zien we ook elkaars lichaamstaal. Maar via een gsm lukt het ook natuurlijk. Het maakt een groot verschil voor de kwaliteit van het gesprek als u uw laptop met het internet verbindt met een kabel ipv met wifi. Ook een headset helpt maar is zeker niet nodig. Zorg voor een stille ruimte waarin je apart zit.

Indien u de afspraak wilt annuleren is het fijn als u ons daar zo snel mogelijk van op de hoogte brengt. Dan kunnen wij ons beter organiseren en andere mensen inplannen die het moeilijk hebben.

Zorg goed voor jullie zelf. Accepteer de lastige gevoelens die deze situatie mogelijks in je oproept. Houdt zo veel mogelijk contact met anderen via telefoon of online. Ga genoeg naar buiten, in je tuin of een wandeling buiten met 1 familielid of vriend is ook toegelaten en wordt zelfs aangeraden. Wees niet de hele dag bezig met het nieuws of facebook, zodat je niet de hele tijd overstelpt wordt met informatie die je stress systeem in werking zet. En… wees positief naar elkaar.  We doen dit niet alleen, maar allemaal samen!

Het hele team van het Mercatorhuis.

Het Mercatorhuis blijft open en doet ook online video gesprekken

We willen je graag op de hoogte brengen van de maatregelen die we in het Mercatorhuis nemen tegen de verspreiding van het Corona-virus.

 Het Mercatorhuis blijft open. Indien mogelijk, doen we onze gesprekken via online video-gesprek, zodat er geen enkel risico op besmetting is.  

Indien u gezond bent en toch liever naar de praktijk komt, kunnen de geplande gesprekken gewoon doorgaan. We verluchten onze ruimtes steeds tussen 2 gesprekken. We wassen of desinfecteren regelmatig onze handen. We blijven op een afstand van anderhalve meter van elkaar.  We geven elkaar geen hand. Kom liefst niet te vroeg naar een afspraak of wacht niet te lang op iemand in de wachtruimte.

Indien u toch liever thuis blijft, maar de afspraak wel graag wilt laten doorgaan, kunnen we een videogesprek doen via Whereby. Dat gaat heel makkelijk. We sturen u een link en als u daarop klikt komt u onmiddellijk in het juiste gesprek terecht. Het meest comfortabel is Whereby gebruiken op een laptop, en deze op ongeveer een meter afstand plaatsen voor u, dan zien we ook elkaars lichaamstaal. Maar via een gsm lukt het ook natuurlijk. U betaalt dan gewoon per overschrijving.

Indien u behoort tot de risico groep: 65 plussers, of u bent reeds verzwakt door een andere aandoening, of u bent zwanger, dan komt u beter niet naar het Mercatorhuis, maar kan u het gesprek wel laten doorgaan via een video gesprek. Indien u zich wat verkouden of ziek voelt komt u niet naar het Mercatorhuis. Ook dan is een gesprek via Whereby mogelijk natuurlijk.

Indien u de afspraak wilt annuleren is het fijn als u ons daar zo snel mogelijk van op de hoogte brengt. Dan kunnen wij ons beter organiseren. Laat het ons ook weten als u de afspraak via videogesprek wilt laten doorgaan, zodat we ons daar op voorzien.    

Een dikke virtuele knuffel van het hele team van het Mercatorhuis.

Counseling in het Mercatorhuis in de kijker

De groep counselors in het Mercatorhuis wordt groter. Daarom leggen we nog eens uit wat counseling is.

Het leven loopt niet altijd van een leien dakje en vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat te maken met moeizame perioden. Perioden waarbij je jezelf of anderen in vraag stelt, je geconfronteerd wordt met moeilijke situaties, last hebt van stress, je niet meer goed voelt op het werk, je een conflict hebt met familieleden, de opvoeding van je kinderen loopt niet zoals je het wilt, de communicatie met je kind is weg, je gaat door een echtscheiding,…kortom je bevindt je in een situatie die als pijnlijk, ongemakkelijk of ongewenst kan ervaren worden. Counseling kan helpen om inzicht te krijgen en mogelijkheden te verkennen om te werken aan herstel en veerkracht, het opnieuw vinden van evenwicht tussen draagkracht en draaglast. Het kan helpen om het gedrag van je kind beter te begrijpen, om de situatie helder te krijgen en om je blik te verruimen of te verleggen.

Ook kinderen worden soms geconfronteerd met perioden waarin ze het moeilijker hebben, zich minder goed in hun vel voelen en uit balans zijn. Op dit moment kunnen ze een extra steun in de rug gebruiken. Ook hier kan counseling hulp bieden. Via spel, creatieve technieken en gesprek gaan we samen op zoek naar de obstakels en belemmeringen maar ook naar hulpkanalen, krachten en talenten.

De counselors van het Mercatorhuis zijn:

Cindy De Clercq
Hoa Leysen
Ingeborg Van Mieghem

th.jpg